Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft.

Komplexen a minőségi településfejlesztésért

Budapest

Budapest, III. ker., Szilágyi Erzsébet Gyermek- és Ifjúsági Otthon és Általános Iskola

Építési engedélyezési terv 1997 Budapest III. kerület

A telek három, karakteresen elkülönülő beépítésű terület találkozásánál helyezkedik el: a békásmegyeri paneles lakótelep nyugati oldala, a csillaghegyi villanegyed és a már védett, falusias békásmegyeri Ófalu határolja.

Az épületegyüttes elhelyezését meghatározza a főúttól és a trafóállomástól való védőtávolság biztosítása: a telek déli oldalán helyezkednek el a lakóegységek, a keleti oldalon a szomszédos iskola tömegének folytatásaként a központi épület. A lakóegységek 2 lakást magába foglaló szabadon álló épületek 10-10 fő részére, melyeket fedett-nyitott előtér (kapualj) kapcsol össze.

Az intézmény oktatási (felzárkóztató), családterápiás és igazgatási egysége a szomszédos iskola épületével közel azonos tömegű épületben nyert elhelyezést. Ennek tengelyében a lépcsőház fém/üveg szerkezetű homlokzata mindkét irányban egyfajta átláthatóságot tesz lehetővé.

Építészeti törekvés volt egyszerű eszközökkel, a tömegek arányával, formájával, színeivel és az alkalmazott természetes anyagok használatával olyan környezetet teremteni, mely a bentlakók neveléséhez szükséges harmóniát biztosítja.

Építészet

Kugler Katalin

Elektromos tervező

Kiss András (Kiko Light Kft.)

Statika

Nagy Bence

Épületgépész tervező

Nemesházi Rozália (ÉGÉSZ Bt.)