Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft.

Komplexen a minőségi településfejlesztésért

Budapest

Budapest, IX. ker., Schöpf-Merey Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ

Építési engedélyezési terv 1997 - 1998 Budapest IX. kerület

A Schöpf-Merey Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ tárgyi épületszárnya Márkus Géza építészmérnök tervei alapján épült 1906-ban, Erdey Szanatórium névvel.
Később az épületet átalakították, és Hoffer Gyula 1942-ben történt felmérése szerint "Eötvös Lóránd rádium és Röntgen Intézet" néven működött.

Az épület eredeti terveit nem sikerült fellelni, egyedül az 1942. évi felmérés állt rendelkezésre. Az épület homlokzatáról egy korabeli képeslap, illetve a bécsi Anton Schroll és társai fotótudósító "Budapest új épületei" sorozatában megtalált felvételek alapján tudtunk képet alkotni.

A homlokzat a II. világháborúban vélhetően sérült, mindenesetre a háborút követő években történt felújítás során az eredeti díszítés teljesen megsemmisült, átalakítást nyert. Elbontásra kerültek a homlokzati motívumokat összefogó és kiemelő lizénák, a finom mívű, ablakok körüli íves lekerekítések és az ablak körüli/alatti homlokzati vakolat és gipsz díszítések.

A fellelt homlokzati fotók alapján az épület utcai homlokzatának eredeti, Márkus Géza által tervezett megjelenésének helyreállítása volt a cél.

Építészet

Kugler Katalin
Krikovszky Péter

Iparművész szakértő

Soós László

Művészettörténész szakértő

Dávid Ferenc

Térképek, tervek

Egyéb képek