Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft.

Komplexen a minőségi településfejlesztésért

Budapest

Budapest, XIV. ker., Elefántház és torony rekonstrukciója (Fővárosi Állat- és Növénykert - építési engedélyezési és kiviteli terv - műemléki rekonstrukció)

Építési engedélyezési terv 1994 - 1998 Budapest XIV. kerület

Az Elefántház (vastagbőrűek háza) rekonstrukciós tervezése több ütemben (1989. és 1998.) közel 10 évig tartott:  
I. ütemben a homlokzat rekonstrukciója.
II. ütemben a belső tér átalakításának és a külső kifutók tervezése.
III. ütemben (a már megkezdett építkezéssel egy időben) a vallási okokból visszabontott eredeti torony rekonstrukciós tervezése volt.

A műemlék istállóépület eredeti terveit Neuschloss Kornél készítette 1912-ben, a keleti stílusú épület tornyát 1915-ben bontották le, vallási okokból.
Feladat volt az eredeti megjelenés helyreállítása, rekonstruálása mellett biztosítani a nagy- és nehéztestű állatok számára a korszerű állattartás feltételeit, belsőben és külsőben is. Komoly műszaki problémát jelentett a 95% páratartalmú belső tér és a külső felületen szakaszosan elhelyezett pirogránit és eusin (párazáró) burkolatok kapcsolatának megoldása.

A kilátótorony tervezésénél alapadatok voltak a torony korabeli fotói mellett a megmaradt toronyrész alaprajzi méretei (a lépcső fel- és belépők) és a Zsolnai gyár "nagykönyvében" a mázas tetőcserepek műhelytervei.
A kilátó galéria eredeti fa szerkezete már csak díszítő elemként jelenik meg az alapvetően vasbeton szerkezeten. 

A meglévő elemek alapján lett újragyártva a kilátóterasz és korlátelemeinek ácsszerkezete, valamint a torony csigalépcsője.

Elnyert díjak: Építészeti nívódíj, 1999, Európa nostra díj, 2000

Építészet

Kugler Katalin

Statika

Nemcsics Imre